Hoe ga je om met onverwachte situaties tijdens een event?
27 oktober 2023

Hoe ga je om met onverwachte situaties tijdens een event?

In de wereld van eventplanning is het onvermijdelijk dat er dingen anders lopen dan gepland. Onverwachte situaties kunnen zich altijd voordoen, van weersveranderingen tot technische problemen. Het is belangrijk om voorbereid te zijn op deze situaties om ervoor te zorgen dat het event alsnog een succes wordt.

 1. Wat zijn onverwachte situaties bij events?
  Onverwachte situaties kunnen variëren van kleine hobbels op de weg tot grote problemen die het hele event kunnen beïnvloeden. Voorbeelden van onverwachte situaties zijn weersveranderingen, technische problemen, afzeggingen van sprekers of artiesten, en logistieke problemen.
 2. Voorbereiding is de sleutel
  De beste manier om met onverwachte situaties om te gaan, is door je goed voor te bereiden. Maak een risicoanalyse en bedenk welke situaties zich kunnen voordoen en hoe je daarop kunt anticiperen. Maak een draaiboek met een plan B voor als dingen niet volgens plan verlopen.
 3. Souplesse: aanpassen aan de situatie
  Wanneer een onverwachte situatie zich voordoet, is het belangrijk om flexibel te zijn en je aan te passen aan de situatie. Dit is waar de kernwaarde van souplesse van pas komt. Wees creatief in het vinden van oplossingen en blijf rustig en positief.
 4. Communicatie is essentieel
  Goede communicatie is essentieel bij het omgaan met onverwachte situaties. Informeer de betrokkenen, zoals deelnemers, sprekers en leveranciers, over de situatie en wat er wordt gedaan om het probleem op te lossen. Dit zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is en begrip heeft voor de situatie.
 5. Leer van de ervaring
  Na het event is het belangrijk om te reflecteren op wat er is gebeurd en wat er beter had gekund. Analyseer wat de oorzaak was van de onverwachte situatie en hoe deze is opgelost. Gebruik deze informatie om te leren en om toekomstige events nog beter te maken.

Onverwachte situaties kunnen lastig zijn, maar met de juiste voorbereiding en een flexibele houding is het mogelijk om deze situaties te overwinnen en ervoor te zorgen dat het event alsnog een succes wordt. Het belangrijkste is om te blijven communiceren en positief te blijven, zodat iedereen van een gruwelijk gaaf en onvergetelijk event kan genieten.

Terug naar kennisbank