Waar moet je opletten bij het inhuren van sprekers?
10 mei 2023

Waar moet je opletten bij het inhuren van sprekers?

Het inhuren van sprekers voor een congres is een belangrijk onderdeel van het succes van het evenement. Of het nu gaat om een keynote spreker, een paneldiscussie of een workshop, een goede spreker kan het publiek inspireren en informeren, en een positieve indruk achterlaten.

Maar waar moet je op letten bij het inhuren van sprekers voor een congres? Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

  1. Ervaring en expertise De eerste en belangrijkste overweging bij het inhuren van een spreker is zijn of haar ervaring en expertise. Zoek sprekers die bekend zijn in hun vakgebied en ervaring hebben met spreken voor groepen van vergelijkbare grootte als het congres. Bekijk hun referenties en kijk of ze eerder hebben gesproken op evenementen van vergelijkbare aard als het jouwe.
  2. Thema en doel van het evenement Een goede spreker moet niet alleen over de juiste expertise beschikken, maar ook passen bij het thema en het doel van het evenement. Als het congres bijvoorbeeld gericht is op duurzaamheid, zoek dan sprekers die gespecialiseerd zijn in dit onderwerp. Een spreker die goed is in leiderschap kan geweldig zijn voor een algemeen bedrijfsevenement, maar minder geschikt voor een congres met een specifieke focus.
  3. Communicatievaardigheden De communicatievaardigheden van een spreker zijn van cruciaal belang. Ze moeten in staat zijn om hun ideeën op een duidelijke en boeiende manier over te brengen. Overweeg om vooraf een voorbeeld van hun werk te bekijken, bijvoorbeeld een video van een eerdere toespraak, om te zien of ze in staat zijn om het publiek te boeien en te inspireren.
  4. Kosten en beschikbaarheid Natuurlijk speelt ook het budget een belangrijke rol bij het inhuren van sprekers. Overweeg verschillende opties en vraag offertes aan om te zien wat past binnen het beschikbare budget. Houd er ook rekening mee dat populaire sprekers vaak lang van tevoren worden geboekt, dus zorg ervoor dat je tijdig begint met het zoeken naar en boeken van sprekers.
  5. Aanvullende diensten Sommige sprekers bieden aanvullende diensten, zoals het geven van workshops of het deelnemen aan panelgesprekken. Overweeg of je deze extra diensten nodig hebt en of ze passen bij het doel en de doelgroep van het congres.

Het inhuren van sprekers voor een congres kan een uitdagende taak zijn, maar door rekening te houden met deze factoren en een zorgvuldige planning, kan het een waardevolle investering zijn in het succes van je evenement. Zorg ervoor dat je op zoek gaat naar sprekers die de juiste ervaring, expertise en communicatievaardigheden hebben, en die passen bij het thema en doel van het evenement. Schakel altijd een professioneel sprekersbureau in om je te laten adviseren zoals Sprekersbureau Quality Bookings

Terug naar kennisbank