Duurzaam events organiseren
8 december 2022

Duurzaam events organiseren

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderwerp, ook als het gaat om evenementen organiseren. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor het imago van het evenement en de organisatie. Maar hoe organiseer je nu een duurzaam evenement?

Een goed begin is het opstellen van een duurzaamheidsplan. Hierin stel je duidelijk de doelen en acties op om het evenement zo duurzaam mogelijk te organiseren. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het verminderen van afval, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het aanbieden van vegetarische en veganistische opties in het cateringplan.

Een andere belangrijke stap is het betrekken van de leveranciers en partners bij het duurzaamheidsplan. Zij kunnen bijdragen aan het verminderen van afval en het gebruik van duurzame materialen. Zoek bijvoorbeeld naar leveranciers die gebruik maken van biologisch afbreekbare producten en vraag de cateringpartner om duurzame opties op het menu te zetten.

Daarnaast is het ook belangrijk om de bezoekers te betrekken bij het duurzaamheidsplan. Zorg ervoor dat er duidelijk aandacht wordt besteed aan het onderwerp tijdens het evenement, bijvoorbeeld door middel van informatiestands en -materiaal. Ook kun je de bezoekers stimuleren om duurzaam te handelen tijdens het evenement, bijvoorbeeld door het aanbieden van hervulbare bekers en het belonen van mensen die afval scheiden.

Tot slot is het belangrijk om na te gaan hoe het evenement is verlopen op duurzaamheid. Maak hier een evaluatie van en stel eventuele verbeterpunten op voor toekomstige evenementen. Zo blijf je continu werken aan het verbeteren van de duurzaamheid van het evenement.

In samenvatting: het organiseren van een duurzaam evenement begint met het opstellen van een duurzaamheidsplan, het betrekken van leveranciers en partners en de bezoekers bij het plan, en het evalueren van de duurzaamheid na afloop van het evenement. Zo draag je bij aan een beter milieu en een positief imago van jouw organisatie.

Terug naar kennisbank