Een event voor relatiemarketing: hoe werkt dat?
24 december 2018

Een event voor relatiemarketing: hoe werkt dat?

Elke doorgewinterde marketeer weet het: een klant behouden is goedkoper dan een nieuwe klant werven. Daarom is het belangrijk om een sterke band met je huidige klanten op te bouwen. Dit wordt ook wel relatiemarketing genoemd. Een zeer effectieve methode binnen de relatiemarketing is het organiseren van een event. Wij vertellen je precies hoe je het doet en wat het je oplevert.

Voor wie organiseer ik een event voor relatiemarketing?

Van direct mail tot telefoontjes en van email tot informele WhatsApp-berichtjes– er zijn verschillende manieren om de relatie met je klanten te onderhouden. Niets is echter zo krachtig als face-to-facecontact. Klanten kiezen niet alleen voor de diensten of producten die jij levert, ze kiezen ook voor jou. In dit kader is het organiseren van een event ideaal voor relatiemarketing.

Tijdens het event ben jij in de gelegenheid om jouw doelgroepen te ontmoeten en de bestaande band te versterken met informeel contact. Overigens kun je dit niet alleen doen voor klanten, maar ook voor andere relevante relaties zoals werknemers, leveranciers, externe beïnvloeders (overheid, pers) en soms zelfs concurrenten. Je kunt relatiemarketing zo breed inzetten als je zelf wilt.

Hoe organiseer ik een event voor relatiemarketing?

Het organiseren van een evenement voor relatiemarketing is reclame voor je bedrijf. Naast het aanhalen van bestaande banden met je relaties, is het tevens een kans om jouw kennis en autoriteit in de branche nog maar eens te demonstreren. Dat doe je bijvoorbeeld met lezingen, productpresentaties of praktijkgerichte workshops.

Natuurlijk moet je ervoor waken dat de balans niet teveel doorslaat naar kennisoverdracht. Is het hoofddoel van je evenement relatiemarketing, dan is het cruciaal dat er voldoende netwerkmogelijkheden en momenten voor ontspanning zijn. Je kunt zelfs besluiten om van je event een groot en informeel feest te maken. De opties zijn eindeloos!

Wat levert zo’n evenement mij op?

Dan de hamvraag: wat levert een evenement voor relatiemarketing je bedrijf nu op? Want toegegeven, het organiseren van een evenement is niet de meest goedkope manier om het contact met klanten te onderhouden. Wel blijkt het in de praktijk de meest effectieve manier. Dat komt voornamelijk doordat geen enkele andere methode tot zoveel klantloyaliteit leidt.

Niet alleen is de klant vereerd dat hij wordt uitgenodigd voor jouw event, maar ook is hij onder de indruk (mits je het goed aanpakt) van de boodschap en werkwijze die jij demonstreert. Het persoonlijke contact zorgt ervoor dat de klant zich sterk gewaardeerd voelt. Het gevolg: jij blijft top of mind en versterkt je positie als leverancier van zijn producten of diensten.

En is er eens een keer een concurrent goedkoper? Dan betaalt de klant graag een beetje extra vanwege jullie sterke band en face-to-facecontact. Kortom: uit een event voor relatiemarketing haal je tot in de lengte van jaren business. En daarmee verdient het evenement zichzelf ook weer ruimschoots terug.

Terug naar kennisbank